Paylaşarak Destek Ol

Abelia (Güzellik Çalısı)

Hazirandan başlayıp sonbahara kadar sürekli çiçeklidir. Soliter olarak ve çitte kullanılmaya uygundur.

Abies (Göknar)

80 metreye kadar büyüyebilen görkemli bir ağaçtır. Soğuk ve kar yağışlı bölgeleri sever.

Acca (Feijo-Kaymak Ağacı)

Her dem yeşil olan kaymak ağaçları çalı ve ağaç olarak kullanılabilmekle beraber haziran temmuz ayında çiçeklidir. Ekim kasım aylarında meyveleri oluşur. Kuraklığa dayanıklıdır.

Acer (Akçaağaç)

Taç yapısı geniş piramit şeklinde olan görkemli ve büyük ağaçlardır. Yaprak yapısı zarif sonbaharda renk değiştirir. Ülkemizde kullanımı çok yaygındır.

Agave (Sabır)

Sukulent bitkiler olup sıcaklığa ve kuraklığa dayanıklılık gösteren çeşitli renk desenleriyle dekoratif bitkilerdir.

Aucuba (Akuba)

Her dem yeşil çok dallı çalılar olup büyük yeşil yaprağının üzerine sarı benekleri vardır. Rüzgara ve tuza dayanıklıdır.

Bambusa (Bambu)

Bodurundan dev bambulara kadar gösterişli ve çeşitli renklerde birçok türü vardır. Soğuk ve kuraklığa dirençlidir. Peyzaj uygulamalarında yaygın olarak kullanılır.

Bauhinia (Orkide Ağacı)

Mat yeşil kelebek formlu büyük yapraklara sahip, her dem yeşil ağaçlardır. Erken baharda mor-pembe renkli kokulu çiçekleri vardır.

Berberis (Kadın Tuzluğu):

Her türlü peyzaj uygulamalarında çok sık kullanılan yaprak döken ve her dem yeşil olan çeşitleri ile Ülkemizin her bölgesinde yetişebilen bitkilerdir.

Betula (Huş):

Beyaz ve soyulan gövde kabuğuna sahip, yaprak döken, daha çok soğuk bölgelerde tercih edilen dekoratif ve gösterişli ağaçlardır.

Bougainvillea (Begonvil):

Sarılıcı ve yayılıcı özellikleri olan çok uzun dallara sahip gösterişli ve rengarenk çiçekleriyle, sıcak bölgelerin vazgeçilmez çalılarıdır.

Buddleja (Kelebek Çalısı)

Toprak ayrımı olmayan, yaz ortasından sonbahara kadar kokulu çiçek açan, gri-yeşil yaprakları olan ve tüm topraklarda yetişebilen çalılardır.

Buxus (Şimşir)

Her dem yeşil kompakt büyüyen her türlü budamaya ve şekil vermeye elverişli, gölge ve yarı gölge peyzaj uygulamalarında sık kullanılır.

Callistemon (Fırça Çalısı)

Her dem yeşil çalı ve ağaçcıklardır.  Baharda ve sonbaharda açan harika çiçekleriyle peyzaj uygulamalarının vazgeçilmezidirler.

Catalpa (Sigara Ağacı)

Gösterişli ve büyük yaprakları olan, baharda çiçeklenen yaprak döken bir ağaçtır.

Cedrus (Sedir)

Hem sıcak hem de soğuk bölgelerde kullanılan çok fazla türü ve çeşidi olan sedirler, görkemli duruşları göz alıcı renkleriyle peyzaj uygulamalarında sık görülen ibrelilerdir.

Cercis siliquastrum (Erguvan)

İstanbul ağacı olarak bilinen erguvanlar baharda gövdesi üzerinde harika çiçeklenme gösteren yol ağacı olarak da kullanılabilen yaprak döken ağaçlardır.

Chonameles japonica (Bahar Dalı)

Dikenli dalları üzerinde baharı müjdeleyen şık çiçeklere sahip yaprak döken çalılardır.

Cordyline (Drasena)

Her dem yeşil zamanla sertleşen gövde yapısına sahip ağaçlardır. Sıcağa ve tuza mukavemetleri iyidir.

Cornus (Kızılcık)

Yaprak döken bu çalılar yaz dönemindeki yeşil yaprakları kışın döküldüğünde sarı ve kırmızı gibi gövde renkleriyle dikkat çekicidir.

Cotoneaster (Dağ Muşmulası)

Yaprak döken ve dökmeyen birçok çeşide sahip bu bitkiler çit yapmaya elverişli peyzaj uygulamalarında sık kullanılan bitkilerdir.

Cupressus (Servi)

Her dem yeşil bitkilerdir, soliter olarak kullanılmakla beraber şekilli budamaya elverişli yeşil çit olarak da kullanılır.

Cupresus arizonica

Her dem yeşil olmakla beraber mavi çit oluşturmak için uygun bir bitkidir.  Şekilli budamaya elverişlidir.

Cycas (Yalancı Palmiye)

Dünyanın en eski bitkilerinden olan cycas, her dem yeşil yapraklarının zamanla dökülmesiyle desenli bir gövde yapısı oluşturur.

Dodonea

Çok dallı, kompakt büyüyen, her dem yeşil olan çalılardır.

Eleagnus (İğde)

Farklı toprak yapılarına uyum sağlayan, tuza ve susuzluğa dayanıklı olup her dem yeşil ve yaprak döken çeşitleri vardır.

Erythrina (Mercan Ağacı)

Şık kırmızı çiçekleri olan sıcak iklimlerde yetişebilen yaprak döken çok yıllık ağaçlardır.

Euonymus (Taflan)

Oval ve oldukça sert yapraklı zengin çeşitlere sahip, peyzaj uygulamalarında oldukça yaygın olarak kullanılan, her dem yeşil ve yaprak döken varyeteleri olan yer örtücü çalılardır. Peyzaj uygulamalarında mükemmel çitler oluştururlar.

Ginkgo Biloba (Mabed Ağacı)

Taç yapısı düzensiz ve dik bir şekilde gelişen, yaprak döken muazzam bir bitkidir. Sonbaharda yaprakları döküldüğünde bitkinin altında altın sarısı bir halı oluşur. Değişik toprak yapılarına uyum sağlar.

Grevillea

Her dem yeşil ağaç ve çalılardır. Sahil bölgelerinde iyi gelişen çok tercih edilen bir türdür. Değişik toprak yapılarına toleransı iyidir.

Hedera (Orman Sarmaşığı)

Tırmanıcı veya yayılıcı, her dem yeşil, toprağa ya da herhangi bir desteğe sarıldıkları ek kökleri vardır. Değişik toprak yapılarına uyumu iyi, peyzaj uygulamalarının vazgeçilmezidir.

Hibiscus (Hatmi)

Çok dallı, yaprak döken, dik çalı formundadır. Yaz aylarının ortalarından sonbaharın başlangıcına kadar solmadan önce akşamları kırmızıya dönen beyaz veya pembe çiçekleri vardır. Güneşli ve sıcak ortamları sever.

Hydrangea (Ortanca)

Geniş ve dik, yuvarlak formlu yaprak döken çalılardır. Bakımı çok kolay olan, muazzam renklere sahip çiçekleri vardır.

İlex (Çoban Püskülü)

Her dem yeşil çalı formunda, kenarları az dikenli yaprakları vardır. Meyveleri yuvarlak, kırmızı renkte çok sayıda meyve üretir.

Jacaranda (Brezilya Gül Ağacı)

İlkbahar da çıplak dallarında mor çiçekler açan, yaprak döken dekoratif bir ağaçtır.

Jasminum (Kokulu Yasemin)

Tırmanıcı, sarılıcı ve dallı budaklıdır. Bazıları yaprak döker, yaygın olan çeşitler her dem yeşil türdedir. Çok hoş olan çiçek kokuları ile ünlüdürler.

Juniperus (Ardıç)

Yayılıcı ve yer örtücü formları olan çok sayıda çeşidi vardır. Farklı toprak yapılarına toleransı iyidir. Peyzajda uygulamalarında sıkça görülür.

Koelreuteria (Güvey Kandili)

Yapraklarının şık duruşu, harika çiçekleri, kendine has meyveleri ile hayranlık uyandıran yaprak döken ağaçlardır.

Lagerstroemia indica (Oya Ağacı)

Yaprak döken büyük çalı ve ağaçlardır. Kış mevsiminde çıplakken çok dekoratiftir. Sonbaharda yaprakları erguvan kırmızı rengine bürünür. Peyzaj uygulamalarında oldukça sık tercih edilir.

Lantana (Mine)

Sıcak iklimlerde her dem yeşil çok dallı geniş çalılardır. İlkbaharın son döneminden sonbahara kadar aralıksız olarak değişik renklerde çiçekleri vardır, çok hoş bir görünüme sahiptir.

Laurus nobilis (Defne)

Her dem yeşil büyük çalı ve ağaçlardır. Soliter ve çit bitkisi olarak kullanılır. Deniz ve şehir kirliliğine karşı dirençli peyzaj uygulamalarında sıkça kullanılırlar.

Lavandula (Lavanta)

Her dem yeşil ya da yarı her dem yeşil çalılardır. Dar, mızrak şekilli yapraklarının çok hoş kokuları vardır. Budamaya elverişlidirler.

Ligustrum (Kurtbağrı)

Her türlü toprağa uygun, tuza, kirliğe ve rüzgara dayanıklı, her dem yeşil çok güzel çit oluştururlar. Bunun yanı sıra büyük çalı ve ağaç form da peyzaj da kullanılırlar.

Liquidambar (Sığla)

Yaprak döken çok şık ağaçlardır. Dik, dolgun ve yaşlandıkça da dekoratif bir gövdesi vardır. Sonbaharda yaprakları sarı-kırmızıya dönerek dökülür.

Liriodendron (Lale Ağacı)

Yaprak döken görkemli ağaçlardır. Yaprakları şekli alışılmışın dışında farlı bir görünümü vardır. Çiçekleri harika renkli ve kokuludur.

Lonicera (Hanımeli)

Her dem yeşil, güzel çiçekli, mükemmel kokulu sarılıcı bitkilerdir.

Loropetalum

Her dem yeşil çalılardadır. İlkbahardan yaz ortasına kadar fuşya renkli, kokulu çiçekli tomurcuklar açar. Verimli iyi drene edilmiş toprak ister.

Magnolia (Manolya)

Seyrek dallı, geniş bir formlu olup her dem yeşil ve yaprak döken çeşitleri vardır.  Göz alıcı çiçekleri ve muazzam kokusuyla görsel şölen sunmaktadır.

Mahonia (Sarı boya çalısı)

Dik duruşlu, gür, her dem yeşil formda bulunan çalılardır. Yazın parlak yeşil renkli yaprakları, kışın mor pembe gibi hoş renklere dönüşürler.

Melia azedarach (Tesbih Ağacı)

Yaprak döken bir ağaç türüdür. Yapraklarının zarafeti, dekoratif meyveleri, çiçeklerinin güzelliğiyle hayranlık uyandırır.

Morus (Dut)

Meyvesiz dekoratif yapraklı, meyveli ve sarkık formlu birçok çeşidi vardır. Her türlü toprağa ve iklime uyum sağlarlar.

Musa (Muz)

Yaprakların sarmasıyla kağıdımsı bir sahte gövdesi vardır.  Kış boyunca kuru yaprak örtüsü korunduğunda dış mekanda yaşarlar. Tropikal iklim ağacıdır.

Nandina domestica (cennet bambusu)

Her dem yeşil çalı formlu bitkilerdir. Yaz döneminde parlak kırmızı renkli salkım şeklinde meyveleri oluşur. Rengarenk görüntüsüyle peyzaj alanlarına hoş hava katar.

Nerium oleander (Zakkum)

Her dem yeşil çalı ve ağaçlardır. Mızrak biçimli, sert dokulu yaprakları ve birçok renkte muazzam çiçekleri vardır. Peyzaj uygulamalarında çokça tercih edilir. Susuzluğa ve hava kirliliğine dayanıklıdır.

Olea (Zeytin)

Her dem yeşil yüzyıllarca yaşayabilen en uzun ömürlü meyve ağaçlarıdır. Dekoratif görünümü sebebiyle son yıllarda peyzaj alanlarında sıkça kullanılmaya başlanmıştır.

Ophiopogon (Osmanlı Çimi)

Peyzaj uygulamalarında sıkça görülen hoş yapraklı her dem yeşil çok yıllık otsu bitkilerdir.

Phormium (Yeni Zelanda Keteni)

Her dem yeşil, kılıç biçimli uzun renkli yapraklardan oluşan dekoratif bitkilerdir.

Photinia (Alev Ağacı)

Her dem yeşil yaprakları yeşilden kırmızıya kırmızıdan yeşile dönüşen dekoratif çalı ve ağaçlardır.

Picea (Ladin)

Her dem yeşil, görkemli ve mavi-yeşil renkleri ile soğuk bölgelerin sıkça tercih ettiği ağaçlardır.

Pinus (Çam)

Sahilden yüksek rakımlara kadar yetişebilen çok çeşitleri bulunan her dem yeşil ağaçlardır.

Pittosporum

Tuz ve hava kirliliğine dayanımı sebebiyle Akdeniz bahçelerinin vazgeçilmez bitkileridir. Her dem yeşil, kompakt büyüyen çalı ve ağaçlardır.

Platanus (Çınar)

Heybetli bir yapıya sahip Ülkemizde doğal olarak yetişebilen çeşitleri olan yaprak döken asırlık ağaçlardır.

Polygala

Her dem yeşil çalılardır. İlkbahardan sonbahara kadar kesintisiz olarak çiçek açarlar.

Prunus cerasifera (Süs Eriği):

Yaz boyu canlı kırmızı yaprakları ile dikkat çeken peyzaj uygulamalarında soliter olarak çok sık kullanılan yaprak döken ağaçlardır.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.