Paylaşarak Destek Ol

Yabani Elma: Ülkemizde geleneksel olarak kullanılan tohum anacıdır. Kuvvetli çeşitler aşılandığında kuvvetli ağaçlar oluştururlar. Yarı bodur olarak gelişen çeşitler (Starkrimson Del., Starkspur Golden Del. gibi) aşılandığında %30–35 bodurlaşma gözlenir. Çöğür anaçlar kıraç, sulama imkânı az olan ve zayıf topraklarda tercih edilmesi daha doğrudur.

MM 111: Yarı bodur bir anaçtır. Kuvvetli gelişen tohum ağaçlarının %75-80’i kadar gelişirler. Değişik toprak koşullarına iyi adapte olurlar. Toprağa iyi tutunurlar. Bu nedenle desteğe ihtiyaç duymazlar. Kurağa ve tuzluluğa dayanıklı anaçlardır. Nemli ve ağır topraklarda da kullanılabilir.

MM 106: Yarı bodur bir anaçtır. Standart anacın %50-60’ı kadar gelişir. Hem kuvvetli hem de spur gelişen elma çeşitleri için uygundur. Desteğe ihtiyaç duymaz. Kuru ve hafif topraklarda bodur, verimli topraklarda kuvvetli ağaçlar meydana getirirler. Ağır bünyeli drene olmamış topraklarda kullanılmamalıdır. M 9 anacından sonra en çok kullanılan elma klon anacıdır.

M 9: Dünyada en çok kullanılan tam bodur elma anacıdır. Bodur ağaçlar meydana getirir. Standart anacın % 25-30’u kadar gelişir. Kaliteli kök yapar, kök sistemi yüzeysel olduğu için destekleme sistemine ihtiyaç duyar. Kış soğuklarına ve ağır bünyeli topraklara dayanıklıdır. Taban suyu yüksek topraklara hassastır. Dikimin ertesi yılı verime yatarlar. 4–7 gün erkencilik sağlar.